Her domain kaydı esnasında domainin hak sahibini, finansal ve teknik sorumlusunu belirlemek için oluşturulan, domain alımlarında ilgili firma tarafından talep edilen ve içerisinde kişisel veya firmaya ait alınan bir domain ise firma ismi, telefon, e-mail ve adres bilgilerini barındıran bilgiler bütününe whois bilgisi denir.


Whois sorgulama, yetkilendirilmiş ip adresleri üzerinden ilgili Registry firmasından (Godaddy gibi) veya whois sunucusuna, güvenlik şartlarını tahsis ettiği veri tabanı üzerine bilgilerin yazılması ile gerçekleştirilir.


Bazı domainlerin kimlik bilgileri domaini alan kullanıcılar tarafından gizlenebilmektedir. Bu durum domain whois protection olarak anılır. Whois protection’a sahip alan adlarının sahiplerine veya finansal ya da teknik yöneticilerine ulaşmak için whois bilgisinin gizliliğini üstlenen vekil adresine bildirimde bulunmak gerekir.

Her whois protection servis sağlayıcı, ICANN kuralları gereği kendisi üzerinden iletilen bildirimleri kimliğini gizlediği alan adının gerçek sahibine ulaştırmak zorundadır. Bu zorunlulukta beyan esas kabul edildiğinden whois bilgisi gizlenen alan adlarının gerçek sahibine ulaşmak için iletişim bilgilerinin doğruluğu ve güncelliği öncelikle ilgili alan adının sahibinin sorumluluğundadır.