1. Apache kurulumu:
Ubuntu serverde apache kurulumu oldukça basittir. Aşağıda bulunan kod satırını command line(komut satırına) girmenizle birlikte gerekli kurulum gerçekleştirilecektir.
sudo apt-get install apache2
Apache kurulumunun ardından aşağıda bulunan komut ile virtual host tanımlayacağınız proje ile alakalı klasör oluşturmanız gerekmektedir.
sudo mkdir -p /var/www/yazilimdersi.info/public_html
mkdir: Yeni klasör oluşturmada kullanılmaktadır. Bu komutun ardına -p ekleyerek, oluşturulacak klasöre ait alt klasörlerinde otomatik olarak oluşturulmasını sağlamaktadır. Böylelikle her alt klasör için ayrı ayrı komutların yazılması engellenmiştir.
3. Yeni klasörlere izinlerin belirlenmesi:
Yeni oluşturulan klasörlere kullanıcı izinlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bununla alakalı izinler aşağıdaki komutta tanımlanmıştır:
6. Yeni Virtual Hostun Aktif Hale Getirilmesi: 3. Yeni klasörlere izinlerin belirlenmesi:
Yeni oluşturulan klasörlere kullanıcı izinlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bununla alakalı izinler aşağıdaki komutta tanımlanmıştır:
sudo chown -R $USER:$USER /var/www/yazilimdersi.info/public_html
Bu kodlama ile oluşturulan klasörlere ait izinler mevcut kullanıcıya atanmaktadır. -R ifadesi ile birlikte recursive olarak alt dizinlere ait izinlerinde bu kullanıcıya atanması sağlanmıştır. Ayrıca diğer tüm kullanıcıların bu klasörleri okuyabilme yetkisinin olması önemlidir. Bu işlem ise aşağıda bulunan kodlama ile sağlanabilmektedir.
4. Yeni klasörde sayfa oluşturulması:
Yeni oluşturulan klasörde sayfa oluşturulması ile alakalı kod aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmektedir:
sudo chmod -R 755 /var/www
Yeni oluşturulan klasörde sayfa oluşturulması ile alakalı kod aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmektedir:
sudo nano /var/www/yazilimdersi.info/public_html/index.html
nano komutu ile index.html dosyanın içerisine girip aşağıda bulunan text girilmelidir. Sonrasında IP adresi Ubuntu serverimize yönlendirilmesi ve virtual host ayarlanması ile birlikte bu html icerik browserde görüntülenecektir.
<html> <head> <title>www.yazilimdersi.info</title> </head> <body> <h1>Virtual Host ile alakalı kurulum başarılı şekilde gerçekleştirildi.</h1> </body> </html>
5. Yeni Virtual Host Dosyasının Oluşturulması:
Şimdi sırada Apache ile alakalı konfigürasyonların yapılmasına geldi. Aşağıda yapılan kodlama ile birlikte default olarak eklenen virtual host yazilimdersi.info domaini için yeniden kopyalanmaktadır:
Şimdi sırada Apache ile alakalı konfigürasyonların yapılmasına geldi. Aşağıda yapılan kodlama ile birlikte default olarak eklenen virtual host yazilimdersi.info domaini için yeniden kopyalanmaktadır:
sudo cp /etc/apache2/sites-available/default /etc/apache2/sites-available/yazilimdersi.info
Yukarıda tanımlanan yeni virtual host dosyasını açalım:
sudo nano /etc/apache2/sites-available/yazilimdersi.info
Aşağıda bulunan kodlama ile birlikte virtual host oluşturulmasına başlayalım. ServerAdmin satırının altında ServerName satırını eklemeniz gerekmektedir. Bu satır ile birlikte Ubuntu serverinize yönlendirilecek olan domain ismini tanımlamış oluyorsunuz.
Yeni virtual host dosyanız aktif hale getirildi. Şimdi DNS ayarlarınızı Ubuntu serverinize yönlendirmeniz ile birlikte ekranda html dosya içerisinde yazdığımız "Virtual Host ile alakalı kurulum başarılı şekilde gerçekleştirildi." yazısını browserinizde görebilirsiniz. Browsere yazmanız gereken yeni oluşturdugunuz domain ismidir. Makaleyi anlattıgım süre içerisinde yazılımdersi.info domainini kullandım. Siz de farklı bir domain ismi kullanabilirsiniz.
ServerName yazilimdersi.info
Eğer internet sitenize www ön başlıklı olarakta erişim yapılmasını istiyorsanız ServerAlias ifadesini kullanabilirsiniz.
ServerAlias www.yazilimdersi.info
Şimdi sırada bu domaine gelen isteklerin hangi dosya tarafından çalıştırılacağı ile alakalı kısma geldi. Yani bir kişi browserine yazilimdersi.info yazdığı anda gelen isteğin hangi klasör tarafından handle edileceği bilgisini vermemiz gerekmektedir. Bunun için ise DocumentRoot ifadesi kullanılmaktadır. Burada ilk maddeler oluşturduğumuz yeni virtual hosta ait dosya pathini yazmamız gerekmektedir:
DocumentRoot /var/www/yazilimdersi.info/public_html
Sonuçta yapılan eklemeler sonucunda oluşan yeni virtual host dosyası şu şekilde görünmelidir:
<VirtualHost *:80> ServerAdmin [email protected] ServerName yazilimdersi.info ServerAlias www.yazilimdersi.info DocumentRoot /var/www/yazilimdersi.info/public_html [...]
Son olarak oluşturulan VirtualHost yapısının aktif hale getirilmesi için şu komutu kullanmanız yeterli olacaktır.
sudo a2ensite yazilimdersi.info