Wamp Server kurulumu ve kullanımı

Wamp Server, Windows işletim sistemi üzerinde Apache, Mysql, Php programlarının kurulumu bir arada sunan tümleşik bir yazılımdır. Normalde sisteminizde çalışmasını istediğiniz internet siteleri için her üç programın ayrı ayrı kurulması gerekmektedir. Zaten WAMP ifadesi Windows Apache MySQL Php programlama dillerinin baş harflerinden oluşturulmuştur. Linuxta kullanılan LAMP programına alternatif olarak Windows için hazırlanmıştır ve tamamen açık kaynak kodludur. Bu nedenle kurulum sonrasında da üzerinde düzenlemeler yapılabilmektedir.

1. Wamp Server kurulumu: 
Wamp Server kurulumu oldukça basittir ve açık kaynak kodlu olduğundan birçok farklı dili desteklediği gibi Türkçe dilini de desteklemektedir. Burada önemli olan işletim sisteminizin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunun bilinmesidir. Kurulum işlemi için linke tıklayınız ve setup.exe dosyasını çalıştırınız. Bilgisayaranızla alakalı bazı bilgilere erişmesi gerektiğinden izinlerle alakalı size dialog açacaktır. Buralara onay vermenizle birlikte kurulum işlemi tamamlanmış olacaktır. Sonuç olarak artık bilgisayarınızda local bir websitesi barındırma yapısı hazırlanmış oldu.  

2. Wamp Server kullanımı: 
Wamp Serverın başarılı şekilde kurulmasıyla birlikte nasıl kullanıldıgını basit şekilde inceleyelim. Wamp kurulumunu normalde C:// dizini altına yapmaktadır ve dosyalar C://wamp altında listelenmektedir. Bu dosyanın altında configurasyonlar,ini dosyaları ve host edilecek olan sitelere ait klasör (C://wamp/www) bulunmaktadır. wamp dizini altına atılan tüm php dosyalarına http://localhost linki üzerinden erişebiliriz. Örnek olarak; phpinfo.php dosyası oluşturalım ve içerisine altta bulunan php kodlarını ekleyelim:
<?php echo phpinfo(); ?>
Php dosyasına yapılan eklemelerden sonra oluşan phpinfo.php dosyasını C://wamp/www/ dizini altına taşıyalım. Sonrasında browsera http://localhost/phpinfo.php linkini yazdığımızda kurduğumuz Wamp Server ile alakalı tüm bilgiler listelencektir. Hangi Php versiyonunu kurdugumuz, desteklediği modüller, çalışan portlar vs. birçok bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

3. WampServerde IP adresi üzerinden yayın yapılması: 
WampServerin sunduğu en güzel özelliklerden birisi localinizde bulunan çalışmaların dışarıdakilere de açabiliyor olmanızdır. Bu sayede arkadaşlarınızın sizin yaptıgınız calısmalara erişimi rahatlıkla yapılabilmektedir. Bunun için yapılması gereken WampServerin localhost için kullandığı 80 portunun modemde dışarıdan erişime açılmasıdır. Ayrıca WampServerde bulunan Put Online ( Çevrimiçi Hale Getir) seçeneğinin ON hale getirilmesidir. Böylelikle artık yaptıgınız calısmalara arkadaslarınızı erisebilirler. Onlara sunmanız gereken bilgisayarınıza ait IP adresini göndermenizdir. ip adresini öğrenme konusunda ise whatsmyip sitesini veya browserler için yazılmış bir çok uzantıyı kullanabilirsiniz. Örneğin IP adresiniz : 31.7.12.90 oldugunu düşünelim. Arkadaslarınız browserine http://31.7.12.90/phpinfo.php yazdığı anda localhostta bulunan projenize erişebilecektir. Unutulmaması gereken konu ise sizin bilgisayarınız açık olduğu sürece projelerinize erişebilirler.

4. WampServerde port numarasının değiştirilmesi: 
WampServer localde oluşturulan webserver için http portunu yani 80 portunu kullanmaktadır. Ancak sizin daha önceden 80 portunda bulunan herhangi bir projeniz varsa bunun etkilenmemesi adına wampde bulunan port numarasını değiştirebilirsiniz. Ayrıca son zamanlarda skype uygulaması açıkken wamp çalıştırılmak istenildiğinde 80 portunun kullanıldığı ile alakalı uyarı alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Sağ alt köşede açılan Wamp programına tıklayıp Apache->httpd.conf dosyasında  Listen 80 olarak geçen satırı istediğiniz herhangi bir port numarası ile değiştirebilirsiniz. Listen 1453 gibi. Apache nin tekrar açılıp kapatılması ile birlikte yaptığınız düzenleme yayına alınmış olacaktır. Ancak browserden daha önceden http:://localhost olarak erişebildiğiniz Wamp Servere artık sonunda port numarası ekleyerek erişebilirsiniz. 
http://localhost:1453
 
comments powered by Disqus